Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowe kartofelki marcepanowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1/2 szkl.
mąka 3/4 szkl.
masło 10 dkg.
aromat migdałowy 1 szt.
cukier puder ok.1 kg.
kakao do obtaczania

Przepis i sposób przygotowania na: domowe kartofelki marcepanowe

do rondelka wlać wodę,dodać margarynę i zagotować wsypać mąkę i zaparzyć ciasto do momentu aż zrobi się szkliste cały czas mieszając,zdjąć z ognia przestudzić do takiego stopnia aby nie sparzyć ręki podczas ugniatania ciasta z cukrem pudrem wlać aromat i wyrabiać ciasto tak aby powstała elastyczna masa cały czas stopniowo dodając cukier puder jak masa zacznie twardnieć uformować wałek i kroić cienkie plasterki nożem a następnie formować kulki palcami i obtaczać z każdej strony w kakao,odstawić w chłodne miejsce aby stwardniały i przeschły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 28.05.2014 07:22
fajny pomysł
Ola1young 15.12.2013 12:13
fajny przepis na deser :)
Wafelek2601 14.08.2013 16:12
Bardzo dobre
EWI 28.12.2012 12:11
super
Botwinka 28.12.2012 10:53
fajne
caralajna 28.12.2012 10:22
fajne
Lemon 28.12.2012 09:18
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak