Domowe hamburgery

Domowe hamburgery

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotlety

  • mięso mielone

    70 dag
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • bułka czerstwa

    1 szt

Bułki

  • woda

    200 ml
  • drożdże świeże

    50 g
  • cukier

    2,5 łyżeczki
  • sól

    1 łyzeczka
  • mąka pszenna

    50 dag ( typ 500)
  • olej

    50 ml
  • jajko

    1 szt
  • sezam

    kilka łyżek

Dodatki

  • Cebulka smażona Prymat

    kilka łyżek
  • ogórek

    1 szt
  • sałata lodowa

    kilka listków
  • majonez

    kilka łyżek
  • keczup

    kilka łyżek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Domowe hamburgery

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowe hamburgery foto
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do mięsa dodać bułkę, podsmażoną cebulę, jajko, całość doprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - Domowe hamburgery foto
Wilgotna ręką formować kotlety, lekko spłaszczyć i upiec na rozgrzanym oleju. Kotlety można również grillować na grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
Krok 3 - Domowe hamburgery foto
W wodzie rozpuścić drożdże dodać sól oraz cukier i dokładnie wymieszać. Do mąki wlać rozpuszczone drożdże, olej i wszystko dokładnie wyrobić, aż masa zacznie odchodzić od ręki. Jeżeli ciasto się klei podsypać je mąką.
Krok 4 - Domowe hamburgery foto
Uformować 7 kulek, każda kulek ma mieć 13 dag i delikatnie rozwałkować. Bułki( ułożyć 5 sztuk ponieważ szybko rosną) ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 5 - Domowe hamburgery foto
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec 20 minut.6 łyżek majonezu wymieszać z 3 łyżkami keczupu i dokładnie wymieszać. Spod bułki posmarować sosem, wyłożyć kotlety, sałatę lodową i plasterki ogórka. Polać keczupem i posypać prażoną cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Ola1984 30.06.2017 11:45
Bardzo fajny przepis :) Apetycznie wyglądają :)
Róża1 30.06.2017 09:53
poproszę o jednego :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat