Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe hamburgery

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bułka hamugerowa 6 szt
wołowina z udźca 600 g
bulion 100-150 ml
nasiona gorczycy Prymat 1 łyzeczka
kolendra mielona 1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,5 łyżeczki
imbir 3 cm
sałata 6 liści
pomidor 1 szt
ogórek kiszony 1 szt
cebula 1/2 szt
majonez 6 łyżek
musztarda 6 łyżeczek
ketchup pikantny 6 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe hamburgery

Kroki postępowania

1
Wołowinę mielimy na grubych oczkach, wkładamy do dużej miski.
Imbir obieramy-ścieramy na tarce- dodajemy do mięsa.
Gorczycę mielimy- wszystkie przyprawy dodajemy do mięsa.
Wyrabiamy dodając po trochę chłodnego bulionu.
Krok 1 - Domowe hamburgery foto
2
Z mięsa formujemy 6 kotletów- spłaszczamy.
Rozgrzewamy patelnię grillową i grilujemy po 5 min z kazdej strony.
Odkładamy na talerz na 5 min, by kotlety "doszły".
Krok 2 - Domowe hamburgery foto
3
Bułki przekrawamy na pół i grilujemy od wewnętrznej strony.
Na połówkę bułki nakładamy po pół łyżki majonezu, pół łyżeczki musztardy i ketchupu. Następnie kładziemy liść sałaty, kotleta.
Na kotleta ponownie nakładamy po pół łyżki majonezu, i po pół łyżeczki musztardy i ketchupu.
Układamy po plastrze pomidora, kilka plasterków ogórka i trochę cebuli.
Przykrywamy drugą połówką bułki.
Spinamy wykałaczką.
Smacznego!!!
Krok 3 - Domowe hamburgery foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 10.10.2016 18:43
uwielbiam takie hamburgey
kd045 10.10.2016 13:59
bardzo smaczne ;]
Maridka19 10.10.2016 12:58
Pysznie wyglądają :)
Małgorzata92 10.10.2016 12:43
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak