Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe hamburgery

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

bułki 4-5 sztuk
cebula 1
mięso mielone 500 gram
majeranek
sól
pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
tłuszcz do smażenia
liście sałaty kilka
pomidory 1-2
ogórki kiszone 2

Sos czosnkowy

jogurt naturalny 200 ml
przyprawa Tzatzik Prymat
majonez 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe hamburgery

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy, drobno siekamy i przez chwilę podsmażamy.
Krok 1 - Domowe hamburgery  foto
2
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę i przyprawy. Dokładnie mieszamy - wyrabiamy.
Krok 2 - Domowe hamburgery  foto
3
Z przyprawionego mięsa formujemy płaskie kotlety.
Krok 3 - Domowe hamburgery  foto
4
Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Krok 4 - Domowe hamburgery  foto
5
Bułki przekrawamy na pół, układamy na blasze i opiekamy w piekarniku ok. 5 minut w temp. w temp. 180 stopni.
Krok 5 - Domowe hamburgery  foto
6
Jogurt naturalny przekładamy do miski, dodajemy majonez oraz do smaku przyprawę tzatziki.
Krok 6 - Domowe hamburgery  foto
7
Bułki wyciągamy z piekarnika i smarujemy sosem czosnkowym.
Krok 7 - Domowe hamburgery  foto
8
Następnie na bułkach układamy liście sałaty i plaster pomidora
Krok 8 - Domowe hamburgery  foto
9
Na pomidorze układamy plasterki ogórka kiszonego i kotlet usmażony. Przykrywamy ponownie liściem sałaty i drugą połówką bułki posmarowaną sosem czosnkowym.
Krok 9 - Domowe hamburgery  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak