Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe gołąbki z mięsem i ryżem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1 szt
mięso mielone 80 dag
ryż 2 woreczki
jajko 1 szt
kostka rosołowa 1 szt
cebula 1
oliwa 2 łyżki
koncentrat pomidorowy
bulion 300 ml
mąka pszenna 2 łyżki
sól
pieprz
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe gołąbki z mięsem i ryżem

Kroki postępowania

1
Z kapusty wycinamy głąb i oparzamy. Z liści odkrawamy białe łyko - zgrubienie aby ładnie zawijały się gołąbki. Mięso gotujemy z kostką rosołowa. Ryż wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy na sypko. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy. Ugotowane mięso i ryż mielimy. Dodajemy podsmażoną cebulkę i jajko, wszystko razem wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałym farsz nakładamy na liście które zawijamy.
Krok 1 - Domowe gołąbki z mięsem i ryżem foto
2
Brytfankę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, na której ściśle układamy gołąbki jeden przy drugim, luźnym końcem kapuścianego liścia do dołu tak aby nie rozwalały się podczas pieczenia oraz podczas wyciągania
Krok 2 - Domowe gołąbki z mięsem i ryżem foto
3
następnie przygotowujemy sos pomidorowy. Z 300 ml buliony odlewamy 100 ml, resztę zagotowujemy. W 100 ml rozrabiamy 2 łyżki mąki i 3 łyżeczki koncentratu, Wlewamy do gotującego bulion, mieszamy by sos się nie przypalił, Wyłączamy ogień, doprawiamy do smaku przyprawami i zieloną pietruszką. Sosem polewamy gołąbki. Zawijamy z góry folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni na około 50 - 60 min. Podczas pieczenia możemy podlać gołąbki wywarem z gotowania mięsa, gołąbki będą wilgotniejsze, Podajemy z ziemniaczkami i sosem pomidorowym. Smacznego
Krok 3 - Domowe gołąbki z mięsem i ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

13.07.2013 22:08
ale po co to mielic ten farsz Fuj, ja gotowany ryz i mielone surowe mieso +przyprawy mieszac i nakladam na liscie zwijam i ukladam i dusze w piwkarniku lub w garnu na gazie zalewajac woda +kostka rosolow. sa pyszne ryz jest sypki rozsypuje sie troszke a nie taka papa mielona..
Malinka 06.05.2013 20:29
Gołąbki, jak dawno nie jadła:( Te wyglądają bardzo apetycznie, mniam!
Ada-Gaba 05.03.2013 07:02
wyglądają bardzo apetycznie
-Natka- 12.12.2012 10:41
to jest to co lubię i mogłabym jeść kilka dni z rzędu :)
agnieszkalider 11.12.2012 08:46
Rewelacyjne
Mati3 02.08.2012 19:42
wyglądają rewelacyjnie:)
dagmara020 30.07.2012 06:57
dziś będą na obiad
Ela15 16.07.2012 11:30
uwielbiam gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak