Domowe frytki karbowane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki duże

    4
  • olej

  • sól

  • krajacz do frytek karbowanych

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemianki obrać, pokroić w dość grube plastry. Krajaczem do frytek pokroić ziemniaki w karbowane słupki. W garnku dobrze rozgrzać olej (powinno go być ok. 3/4 garnka). Smażyć frytki niewielkimi porcjami do czasu, aż się zrumienią, po czym wyjmować łyżką cedzakową. Wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny, odsączyć z tłuszczu. Posypać solą i zaraz podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
1j1o1l1a1 12.02.2012 15:59
frytki mogę jeść bez końca, więc...proszę nie kusić :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat