Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe fish and chips

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
sok z cytryny
ziemniaki 0,5 kg
szpinak mrożony 1 opakowanie
czosnek 2 ząbki
śmietana 30% 5 łyżek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe fish and chips

Filet z dorsza myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i odrobina soku z cytryny. Panierujemy w jajku i tartej bułce i smażymy na rumiano z obu stron. Pokrojone w cienkie słupki i obsmażone ziemniaki lub mrożone frytki pieczemy w piekarniku aż będą miękkie i przyrumienione. Na patelni podsmażamy na odrobinie oleju przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy szpinak. Solimy i pieprzymy do smaku. Gdy już zmięknie, podlewamy kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak