Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe faworki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
żółtko jajek 4 sztuki
jajko 1 sztuka
smietana 18% 5 łyżek
spirytus 1 łyżka
sól szczypta
smalec do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe faworki

Kroki postępowania

1
Składniki (mąka, żółtka, jajko, śmietana, spirytus, sól) wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto.
Krok 1 - Domowe faworki foto
2
Tak, wyrobione ciasto wygniatamy tak długo aby nie było pęcherzy powietrza.
Krok 2 - Domowe faworki foto
3
Rozwałkowujemy i tniemy w paski (4x15), Każdy pasek nacinamy na środku i przez to nacięcie przewlekamy i wywijamy jeden koniec paska.
Krok 3 - Domowe faworki foto
4
Na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej smalec) smażymy faworki.
Krok 4 - Domowe faworki foto
5
Faworki wyciągamy na ręczniki papierowe i gdy trochę ostygną to posypujemy cukrem pudrem.

Życzymy smacznego :)
Krok 5 - Domowe faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 07.06.2013 21:32
bardzo lubię a dawno nie robiłam
wyattearp 19.05.2013 18:00
fawory są super :)
jasiek 19.05.2013 14:50
uwielbiam je do kwaki
justys759 19.05.2013 12:30
lubię takie
halina17 19.05.2013 09:44
Uwielbiam faworki.
iwi 18.05.2013 23:41
Pyszne te faworki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak