Domowe faworki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 dag
  • żółtka

    4 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • smietana 18%

    5 łyżek
  • spirytus

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • smalec

    do smażenia
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowe faworki foto
Składniki (mąka, żółtka, jajko, śmietana, spirytus, sól) wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Domowe faworki foto
Tak, wyrobione ciasto wygniatamy tak długo aby nie było pęcherzy powietrza.
Krok 3 - Domowe faworki foto
Rozwałkowujemy i tniemy w paski (4x15), Każdy pasek nacinamy na środku i przez to nacięcie przewlekamy i wywijamy jeden koniec paska.
Krok 4 - Domowe faworki foto
Na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej smalec) smażymy faworki.
Krok 5 - Domowe faworki foto
Faworki wyciągamy na ręczniki papierowe i gdy trochę ostygną to posypujemy cukrem pudrem.

Życzymy smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
alaaa 07.06.2013 21:32
bardzo lubię a dawno nie robiłam
wyattearp 19.05.2013 18:00
fawory są super :)
jasiek 19.05.2013 14:50
uwielbiam je do kwaki
justys759 19.05.2013 12:30
lubię takie
halina17 19.05.2013 09:44
Uwielbiam faworki.
iwi 18.05.2013 23:41
Pyszne te faworki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat