Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe czekoladki z nadzieniem kokosowym

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada mleczna 200 gram
wiórki kokosowe 35 gram
cukier puder 2 łyżeczka
śmietana 30% 5 łyżka
esencja waniliowa 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe czekoladki z nadzieniem kokosowym

Nadzienie: Do wiórków kokosowych dodać cukier puder, ekstrakt i śmietanę. Wymieszać i odstawić na kilka minut, aby wiórki wchłonęły całą śmietanę.
Czekolada: Do małego rondla nalać 2 cm wody, zagotować. Na rondlu położyć metalową lub szklaną miskę i roztopić 2/3 czekolady. Podgrzać do temp. ok. 46 stopni. Zdjąć z garnka i dodać pozostałą czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Czekoladę przestudzić do temp. 21 stopni i ponownie podgrzać do temp. ok. 30 stopni. Za pomocą pędzelka dokładnie wysmarować foremki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia i czynność powtórzyć dwukrotnie. Do czekoladek nałożyć kokosowe nadzienie i dokładnie je wyrównać. Wierzch czekoladek posmarować pozostałą czekoladą i wyrównać wierch za pomocą noża lub silikonowej łopatki. Czekoladki wstawić do lodówki na minimum 30 minut do całkowitego zastygnięcia. Zastygnięte czekoladki delikatnie wyjąć z foremki.

Rady: Temperowanie czekolady (czyli rozpuszczanie, studzenie i ponownie podgrzewanie) sprawia, że czekolada po zastygnięciu jest szklista i trochę wolniej topi się w dłoniach. Jeśli nie macie (podobnie jak ja) termometru kuchennego możecie to robić na wyczucie, sprawdzając temperaturę czekolady palcem :)
Im więcej dacie warstw czekolady do foremek, tym łatwiej będzie je wyjąć po zastygnięciu. Ja zawsze smaruję foremki trzykrotnie.
Do smarowania foremek najlepiej nadaje się mały pędzelek, niekoniecznie silikonowy. Ja użyłam zwykłego pędzelka z włosia nr. 16.
Najłatwiej zrobić czekoladki w miękkich silikonowych foremkach. Łatwiej je później wyjąć, bez ryzyka połamania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 03.06.2013 10:32
urocze ludziki :) też mam te foremki, ale jeszcze się nie zabrałam za czekoladki :/
joanna__s 03.06.2013 08:46
Świetne te ludziki. Przepis również, ale jak dla mnie zbyt czasochłonny. Chociaż może kiedyś się skuszę, bo ślinka cieknie na sam widok.
joanna30 03.06.2013 07:43
Jakie ładne te czekoladki :)
reniatka 02.06.2013 22:53
cos pięknego!!!
Noruas 02.06.2013 22:46
jakie cudowne czekoladki!!
Mniam 02.06.2013 21:56
Nie dość, że pyszne to jeszcze fantastycznie wyglądają.
marcia7 02.06.2013 21:41
fantazyjne kształty:P
KasiaK90 02.06.2013 21:19
ale świetne czekoladowe ludziki
2milutka 02.06.2013 21:18
jakie śliczne ludziki:)
Grazyna0211 02.06.2013 21:12
śliczne i pyszne słodkości
iwi 02.06.2013 20:35
Przepyszne czekoladki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak