Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe ciasto francuskie

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g koszalińska typ 500
jajko 1
sól 1 łyżeczka
woda 200 ml
masło 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe ciasto francuskie

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę i zrobić dołek. Wodę wymieszać z solą, wlać do dołka i wbić jajko. Zagnieść elastyczne ciasto a potem włożyć je do woreczka lub zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Potem ciasto wyjąć, rozwałkować na duży w miarę okrągły placek ( boki powinny być cieniej rozwałkowane ). Na środek położyć rozwałkowane lekko masło.
Krok 1 - Domowe ciasto francuskie foto
2
Potem na masło założyć dwa boki
Krok 2 - Domowe ciasto francuskie foto
3
Potem na masło założyć dwa boki a potem kolejne dwa tworząc kopertę.
Krok 3 - Domowe ciasto francuskie foto
4
Ciasto wałkować na dłuższy placek pamiętając o wałkowaniu w jednym kierunku, czyli od siebie.
Krok 4 - Domowe ciasto francuskie foto
5
Potem ciasto złożyć na trzy i włożyć do lodówki na godzinę. Potem ciasto wyjąć z lodówki ułożyć tak jak wałkowaliśmy i obrócić je pod kątem 90 stopni i wałkować znowu od siebie. Ponownie ciasto złożyć na trzy i ponownie schować je do lodówki na godzinę. Czynność tę powtórzyć kilka razy ( u mnie 6 ). Gotowe ciasto użyć do wypieków na słono lub słodko. Nadmiar ciasta można rozwałkować, zawinąć w rulon na papierze do pieczenia, szczelnie zawinąć w folię i schować do zamrażarki.
Krok 5 - Domowe ciasto francuskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 29.06.2014 09:37
nigdy nie robiłam podziwiam
Kolorowa 28.06.2014 22:24
Magia ;P !
Renata9 28.06.2014 21:32
świetne to ciacho, ale też bardzo pracochłonne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak