domowe ciasto francuskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    2 łyżki
  • woda

    300 ml
  • drożdże

    20 g
  • mąka pszenna

    500 g
  • sól

    1 łyżka
  • masło

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszamy, dodajemy dwie łyżeczki cukru, wlewamy 150 ml letniej wody . Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na 20 minut.
Do dużej misy przesypujemy przesianą mąkę, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz sól. Te składniki łączymy z wcześniej przygotowanym zaczynem i 150 ml letniej wody . Zagniatamy gładkie ciasto przez 15 minut. Kula z ciasta powinna odstawać od ręki. Misę smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat