Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowe ciasto francuskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 łyżki
woda 300 ml
drożdże 20 g
mąka pszenna 500 g
sól 1 łyżka
masło 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: domowe ciasto francuskie

Drożdże rozkruszamy, dodajemy dwie łyżeczki cukru, wlewamy 150 ml letniej wody . Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na 20 minut.
Do dużej misy przesypujemy przesianą mąkę, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz sól. Te składniki łączymy z wcześniej przygotowanym zaczynem i 150 ml letniej wody . Zagniatamy gładkie ciasto przez 15 minut. Kula z ciasta powinna odstawać od ręki. Misę smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak