Przepis i sposób przygotowania na: Domowe ciasto drożdżowe
Drożdże, łyżka cukru, podgrzane mleko i mąkę rozcieramy na jednolitą papkę i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtka z dodatkiem cukru należy utrzeć na pulchną masę.
W garnuszku rozztapiamy masło.
Kiedy rozczyn nam podwoi objętość, dodajemy masę z żółtek i mąkę, szczyptę soli.
Wyrabiamy dokładnie całość z 15 minut.
Odstawiamy cisto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Mąkę, masło i cukier wykładamy na blat i wyrabiamy coś na wzór ciasta kruchego.
Gdy ciasto nam wyrośnie, posypujemy przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika i stopniowo zwiększamy temperaturę od 100 do 180 stopni. Pieczemy ok 45-50 minut
Smacznego