Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe ciasto drożdżowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
drożdże 4 dkg
mleko 250 ml
żółtko jajek 2 szt
cukier 10 dkg
sól szczypta
masło 0,5 kostki
kruszonka
masło 125 g
mąka 3/4 szklanki
cukier 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe ciasto drożdżowe

Przygotowujemy rozczyn;
Drożdże, łyżka cukru, podgrzane mleko i mąkę rozcieramy na jednolitą papkę i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtka z dodatkiem cukru należy utrzeć na pulchną masę.
W garnuszku rozztapiamy masło.
Kiedy rozczyn nam podwoi objętość, dodajemy masę z żółtek i mąkę, szczyptę soli.
Wyrabiamy dokładnie całość z 15 minut.
Odstawiamy cisto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kruszonka:
Mąkę, masło i cukier wykładamy na blat i wyrabiamy coś na wzór ciasta kruchego.
Gdy ciasto nam wyrośnie, posypujemy przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika i stopniowo zwiększamy temperaturę od 100 do 180 stopni. Pieczemy ok 45-50 minut

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 06.12.2013 17:21
robię takie przekąski
lara 30.06.2013 16:52
pięknie się prezentuje
treonina 30.06.2013 16:42
świetne :-)
IZABELA29 30.06.2013 15:26
bardzo dobre i do tego szklanka ciepłego mleka
Bernadeta1 30.06.2013 15:21
bardzo lubię takie ciasto
Paolcia 30.06.2013 15:18
idealne przekąskę :)
Magda24 30.06.2013 15:16
bardzo smacznie wygląda
Piotr-21 30.06.2013 15:13
bardzo dobre
Barbara/zuza22_85 30.06.2013 15:05
proste i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak