Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe chipsy - smażone

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
olej
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe chipsy - smażone

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie (ok 0.5 cm) plastry. Opłukujemy w wodzie po czym dokładnie osuszamy. Na głęboką patelnię nalewamy dużo oleju, taką ilość aby wrzucone później ziemniaki były dokładnie zanurzone. Olej rozgrzewamy. Aby sprawdzić czy temperatura oleju jest prawidłowa wrzucamy jeden plaster ziemniaka. Olej jest odpowiedni, jeśli ziemniak się intensywnie smaży. Wrzucamy ostrożnie resztę odsączoonych z wody ziemniaków i smażymy aż będą rumiane i chrupkie. Odsączamy je z oleju (po odlaniu oleju można sobie pomóc papierowym ręcznikiem) po czym posypujemy je przyprawą do ziemniaków (lub solą, papryką, zależnie od gustu). Ziemniaki posostawiamy do ostygnięcia i lekkiego podsuszenia, wtedy będa bardziej chrupiące. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mike 28.12.2023 20:50
Zium!
smile 25.11.2011 22:49
fajne ;)
Justyna Jussstiii 27.10.2011 10:07
super
gottrina 19.10.2011 19:48
Uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak