Przepis i sposób przygotowania na: Domowe cebularze
Kroki postępowania
Ciasto:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, dodajemy 2 łyżki mąki i około 3 łyżki ciepłego mleka. Zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, 2 łyżki oleju, resztę mąki i ciepłe mleko – wyrabiamy ciasto i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
Farsz:
Cebulę kroimy w półplasterki i rozdzielamy. Na rozgrzanym oleju zarumieniamy cebulę. Do cebuli dodajemy 3 łyżki wody i 2 łyżki śmietany – mieszamy. Przygotowany farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka. Układamy na papierze do pieczenia. Każdy krążek smarujemy mlekiem.
Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut.