Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe burgery.

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 5 dag
mleko ciepłe pół szklanki
cukier 2 łyżeczki
mąka pszenna 2 kopiaste łyżki

Ciasto

mąka pszenna 50 dag
mleko ciepłe około 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka

Mięso

filet z kurczaka 30 dag
jajko 1 sztuka
bułka namoczona w mleku 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat mielony pół łyżeczki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka
płatki kukurydziane 1 szklanka

Sos

majonez 5 łyżek
ketchup pikantny 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat pół łyżeczki

Dodatkowo

olej do smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
kapusta pekińska 4 liście
ser żółty 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe burgery.

Jest to moja propozycja na bardzo pyszny i syty obiad. Co prawda trzeba się trochę napracować, ale warto. Domowe chrupiące bułeczki i pyszne aromatyczne mięso. Zapraszam.

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Do mąki dodajemy sól, rozczyn, wbijamy jajko i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach cieniutko posmarowanych masłem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły. Wyrośnięte bułki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.

4. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie mielimy razem z bułką w maszynce do mięsa. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Płatki kukurydziane dokładnie kruszymy. Z mięsa formujemy okrągłe płaskie kotlety i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Powinno nam wyjść 8 sztuk.

5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso do miękkości i zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

6. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z liści kapusty odrywamy zielone części.

7. Bułki przekrawamy na pół, nakładamy po porcji kapusty, mięsa, polewamy sosem i posypujemy serem, nakładamy drugą część bułki i podajmy.

8. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 13.11.2016 20:26
Dokładnie tak.
gusia1000 12.11.2016 23:11
Swojskie najlepsze.
Babeczka35 12.11.2016 16:21
Dziękuję:)
martynkacytrynka 12.11.2016 14:55
Pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak