Domowe bułki pszenne ze słonecznikiem

Domowe bułki pszenne ze słonecznikiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Domowe pszenne bułki z dodatkiem słonecznika są bardzo smaczne, chrupiące, najlepiej smakują wystudzone z masłem i dżemem, serem, twarogiem..........SMACZNEGO!!!

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    4 dag
  • woda ciepła

    2 szklanki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • sól czosnkowa

    0.5 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mąka tortowa

    60.7 dag
  • słonecznik łuskany

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać w szklance ciepłej wody, do misy robota wsypać mąkę przesianą, cukier, sól, wlać drożdże i resztę wody.

Wsypać ziarna słonecznika, trochę zostawić do posypania bułek i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto.

Posypać ciut mąką wierzch ciasta, nakryć talerzem i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, odrywać porcje ciasta, ręce posmarować olejem i formować kule, lekko je spłaszczyć i układać na papierze do pieczenia, drewnianą łyżką maczaną w oleju mocno przycisnąć i zrobić X.

Bułki posypać słonecznikiem, zostawić na 15 minut do podrośnięcia.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 17:38
Bułeczki wyglądają jak z piekarni. Słonecznik pysznie smakuje w pieczywie, dodanie go to bardzo dobry pomysł.

Babeczka35

27.01.2019 18:53
Domowe pieczywo zawsze jest najlepsze :)

Bożena Matuszczyk

23.01.2019 14:00
Smakowite bułeczki, porywam jedną.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat