Przepis i sposób przygotowania na: Domowe bułki pszenne ze słonecznikiem
Drożdże wymieszać w szklance ciepłej wody, do misy robota wsypać mąkę przesianą, cukier, sól, wlać drożdże i resztę wody.
Wsypać ziarna słonecznika, trochę zostawić do posypania bułek i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto.
Posypać ciut mąką wierzch ciasta, nakryć talerzem i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, odrywać porcje ciasta, ręce posmarować olejem i formować kule, lekko je spłaszczyć i układać na papierze do pieczenia, drewnianą łyżką maczaną w oleju mocno przycisnąć i zrobić X.
Bułki posypać słonecznikiem, zostawić na 15 minut do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut.