DOMOWE BUŁKI PSZENNE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    0.5 kg ( typ 450 )
  • drożdże świeże

    20 g.
  • woda gorąca

    250 ml. ( nie wrzątek )
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • masło

    1 i 1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać. W wodzie rozpuścić drożdże, sól i cukier. Wlać do mąki. Dodać roztopione masło i wyrobić ciasto ( starać się jak najmniej podsypywać mąki, aby ciasto nie stwardniało ). Przykryć ścierką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 9-10 równych części ok. 80-85 g. jedna. Uformować bułki, kłaść na blaszce wyłożonej pergaminem i podsypanej dużą ilością mąki, złączeniami do dołu. Na każdej bułce zrobić przedziałek tępą stroną noża ( przydusić do samego końca ). Odstawić do do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika bułki obsypać mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15- 20 min, aż zarumienią się.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 23.07.2016 08:31
Pysznie wyglądają te bułeczki.
iziona 01.06.2016 19:56
Uwielbiam domowe bułeczki :)
paulette17 01.06.2016 10:34
No a jednak nie :)
smerfetka79 01.06.2016 00:01
ooo tak::) Wszystkie propozycje takie smakowite
bartek8585 31.05.2016 23:59
coś czuję kto zostanie doceniony przez DS
Kolorowa 31.05.2016 21:26
Ciekawy przepis ;)
Wiktoria29 31.05.2016 20:58
świetne.....
Janina 31.05.2016 20:39
Wspanaiłe bułeczki;))
Mama niejadka 31.05.2016 20:36
Pyszne śniadanko
Malinka 31.05.2016 20:30
Najlepsze, bo domowe!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat