Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWE BUŁKI PSZENNE

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 0.5 kg ( typ 450 )
drożdże świeże 20 g.
woda gorąca 250 ml. ( nie wrzątek )
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
masło 1 i 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWE BUŁKI PSZENNE

Mąkę przesiać. W wodzie rozpuścić drożdże, sól i cukier. Wlać do mąki. Dodać roztopione masło i wyrobić ciasto ( starać się jak najmniej podsypywać mąki, aby ciasto nie stwardniało ). Przykryć ścierką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 9-10 równych części ok. 80-85 g. jedna. Uformować bułki, kłaść na blaszce wyłożonej pergaminem i podsypanej dużą ilością mąki, złączeniami do dołu. Na każdej bułce zrobić przedziałek tępą stroną noża ( przydusić do samego końca ). Odstawić do do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika bułki obsypać mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15- 20 min, aż zarumienią się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 23.07.2016 08:31
Pysznie wyglądają te bułeczki.
iziona 01.06.2016 19:56
Uwielbiam domowe bułeczki :)
paulette17 01.06.2016 10:34
No a jednak nie :)
smerfetka79 01.06.2016 00:01
ooo tak::) Wszystkie propozycje takie smakowite
bartek8585 31.05.2016 23:59
coś czuję kto zostanie doceniony przez DS
Kolorowa 31.05.2016 21:26
Ciekawy przepis ;)
Wiktoria29 31.05.2016 20:58
świetne.....
Janina 31.05.2016 20:39
Wspanaiłe bułeczki;))
Mama niejadka 31.05.2016 20:36
Pyszne śniadanko
Malinka 31.05.2016 20:30
Najlepsze, bo domowe!
Urszula Świeca 31.05.2016 20:21
Uwielbiam domowe pieczywo.))
Skotka 31.05.2016 20:06
Domowe najlepsze:)
RenataZ-et 31.05.2016 19:56
wyglądają idealnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak