Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe bułki do hamburgerów

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka kukurydziana 12 dkg
drożdżw 3 dkg
otręby 1 łyżka
marchewka 1 mała
oliwa 1 łyżka
mleko 15 ml
sól szczypta
cukier szczypta
jajko
sezam
mąka orkiszowa 18 jasna

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe bułki do hamburgerów

Do misy miksera wkładamy drożdże dodajemy cukier i sól, zalewamy letnim mlekiem i miksujemy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy startą na drobnej tarce marchew i otręby, ponownie miksujemy i powoli dodajemy po łyżce obydwu mąk. Wyrabiamy aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na części. Uformować okrągłe, płaskie bułki ( u mnie o grubości około 2 cm. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec 10 minut w 220 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 11.06.2013 00:17
takie domowe zawsze smaczne
SmacznaPyza 28.05.2013 10:28
jaki typ ma mąką orkiszowa jasna bo u mnie pod tą nazwą nie występuje ? Drożdże świeże czy suszone ? Otręby z ziarna jakiego zboża ?
Dorota59 27.05.2013 22:17
muszą być smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak