Domowe bułki do hamburgerów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka kukurydziana

    12 dkg
  • drożdżw

    3 dkg
  • otręby

    1 łyżka
  • marchewka

    1 mała
  • oliwa

    1 łyżka
  • mleko

    15 ml
  • sól szczypta

  • cukier szczypta

  • jajko

  • sezam

  • mąka orkiszowa

    18 jasna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do misy miksera wkładamy drożdże dodajemy cukier i sól, zalewamy letnim mlekiem i miksujemy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy startą na drobnej tarce marchew i otręby, ponownie miksujemy i powoli dodajemy po łyżce obydwu mąk. Wyrabiamy aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na części. Uformować okrągłe, płaskie bułki ( u mnie o grubości około 2 cm. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec 10 minut w 220 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 11.06.2013 00:17
takie domowe zawsze smaczne
SmacznaPyza 28.05.2013 10:28
jaki typ ma mąką orkiszowa jasna bo u mnie pod tą nazwą nie występuje ? Drożdże świeże czy suszone ? Otręby z ziarna jakiego zboża ?
Dorota59 27.05.2013 22:17
muszą być smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat