Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe bułeczki pszenno-razowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 150 ml
woda 200 ml
sól 1 łyżka
miękkie masło 1 łyzka
drożdże suche 1 łyżeczka
mąka żytnia 150 razowa
mąka chlebowa 350 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe bułeczki pszenno-razowe

W misce wymieszać drożdże z mąkami, dodać resztę składników. Dobrze wymieszać i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto chwilę zagnieść (by odgazowało), podzielić na 8 części o wadze ok 110 -120 g. Uformować kulki i lekko spłaszczając układać je na naoliwionej blasze. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Bułeczki powinny być lekkie i dobrze napuszone.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230°C z parą, ok 20 minut (na niższym poziomie wstawić naczynie z gorącą wodą).
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 29.01.2014 11:58
pyszne bułki
Granita 15.07.2013 20:53
rewelacyjny przepis
aisoglam 18.06.2013 09:23
Pychotka takie bułeczki!
Agnieszka-87-25 18.06.2013 07:43
lubię takie bułeczki
Mniam 18.06.2013 07:17
Na razie to mi się takie tylko marzą.
Pomocnik 18.06.2013 00:19
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak