Domowe 0górki konserwowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    3 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • cukier

    20 dag
  • biały ocet winny

    3/4 sztuki
  • kwiatostan kopru

    8 sztuk
  • sól

    3 łyżki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    3 łyżki
  • ogórek

    2,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć i namoczyć na 24 godz. w 2 I wody z 2 łyżkami soli. Cebule i czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Ogórki wyjąć, opłukać i układać w słoikach razem z cebulą, czosnkiem, gorczycą oraz pieprzem. Na spód i na wierzch wkładać kwiatostany kopru. Z octu, pozostałej soli, cukru ¾ I wody zagotować zalewę i ostudzić. Zalać ogórki, zakręcić słoiki i pasteryzować przez 25 min. w temperaturze 80°C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Niebieska 27.09.2015 09:04
smaczny przepis
Anonimowy 05.02.2015 14:19
mi się również podoba :-)
kriso 17.05.2011 18:43
ciekawy przepis
iga2 07.05.2011 22:01
bardzo dobre
gottrina 05.01.2011 09:14
popieram Nie ma to jak ogóreczki własnej roboty
Barbara55 15.08.2010 12:37
ogóreczki domowe zawsze smaczne i zdrowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat