Przepis i sposób przygotowania na: Domowa zupka chińska
Domowa zupka chińska jest tak prosta w przygotowaniu jak barszcz! Wystarczy, że wszystkie składniki przełożycie do słoika i gotowe! Taki przepis powinien przypaść Wam do gustu szczególnie, gdy nie macie pomysłu co przygotować do pracy na lunch i był to ciepły, treściwy posiłek. W tym przepisie na domową zupkę chińską dodałem wszystkie składniki, które miałem pod ręką i które pozostały mi z gotowania innych dań w stylu azjatyckim. Jeśli nie macie w zamrażarce mieszanki chińskiej, weźcie jedną marchewkę, paprykę i inne ulubione warzywa. Pokrójcie je na sposób julienne i przełóżcie do słoika. Ja dodałem również grzybki mun, które miałem w całości, ale w sklepach dostępne są również już te pokrojone n cienkie paseczki.
Przepis na domową zupkę chińską można dowolnie modyfikować, dlatego jej przygotowanie jest samą przyjemnością. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać w komentarzu, jak Wam smakowała.
Kroki przygotowania domowej zupki chińskiej:
W słoiku odpornym na gorąco przygotowujemy bazę zupy. Dodajemy pastę miso, sos sojowy oraz mielony Imbir. By baza była wyrazistsza możecie zwiększyć ilość podanych składników.
Do słoika przekładamy wszystkie pozostałe składniki na zupę: wcześniej rozmrożoną mieszankę warzyw chińskich, pokrojone w kostkę tofu marynowane lub wędzone, suchy makaron ryżowy (tutaj możecie zmniejszyć ilość jeśli preferujecie mniej makaronu), który po zalaniu wrzątkiem i odczekaniu kilku minut będzie gotowy do zjedzenia. Następnie dodajemy wcześniej namoczone we wrzątku i podgotowane grzybki mun, odsączone na ręczniku papierowym kroimy w paseczki. Przekładamy do słoika.
Do słoika dodajemy pozostałe składniki: Wakame, Czosnek w płatkach i Chili w płatkach Prymat, olej sezamowy, sok z wyciśniętej limonki, kiełki grzybków mung oraz zerwaną kolendrę.
Tak przygotowaną dzień wcześniej zupę możemy schować do lodówki i na drugi dzień w pracy zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 3-4 minuty, aby makaron ryżowy napęczniał. Po zalaniu wrzątkiem słoika, zamykamy go i tuż przed rozpoczęciem jedzenia wstrząsamy zamkniętym słoikiem do połączenia się składników.
Gotową zupkę możemy w razie potrzeby doprawić sosem sojowym lub innymi ulubionymi przyprawami. Zajadamy prosto ze słoiczka lub przekładamy do głębokiego talerza. Smacznego!