Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Domowa zupka chińska

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Domowa zupka chińska to przepis na pyszny i sycący lunch lub obiad w stylu azjatyckim. Do słoika wystarczy dodać wszystkie Wasze ulubione składniki wraz z makaronem ryżowym, następnie zalać wrzątkiem, chwilę poczekać i gotowe! 

Składniki:

Składniki sosu bazowego:

pasta sojowa MISO
1 łyżka
sos sojowy ciemny
1 łyżka
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka

Warzywa i pozostałe składniki:

mrożonka chińska
3 łyżki
tofu wędzone
1/2 kostki
makaron ryżowy
1/2 opakowania
Wakame
1 łyżeczka
grzyby mun
3-4 sztuki
olej sezamowy
1 łyżeczka
czosnek w płatkach
5-9 płatków
Sklep Prymat
Chili w płatkach
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
kiełki fasoli mung
1 garść
limonka
1/2 sztuki
świeża kolendra
kilka gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa zupka chińska

Domowa zupka chińska jest tak prosta w przygotowaniu jak barszcz! Wystarczy, że wszystkie składniki przełożycie do słoika i gotowe! Taki przepis powinien przypaść Wam do gustu szczególnie, gdy nie macie pomysłu co przygotować do pracy na lunch i był to ciepły, treściwy posiłek. W tym przepisie na domową zupkę chińską dodałem wszystkie składniki, które miałem pod ręką i które pozostały mi z gotowania innych dań w stylu azjatyckim. Jeśli nie macie w zamrażarce mieszanki chińskiej, weźcie jedną marchewkę, paprykę i inne ulubione warzywa. Pokrójcie je na sposób julienne i przełóżcie do słoika. Ja dodałem również grzybki mun, które miałem w całości, ale w sklepach dostępne są również już te pokrojone n cienkie paseczki. 

Przepis na domową zupkę chińską można dowolnie modyfikować, dlatego jej przygotowanie jest samą przyjemnością. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać w komentarzu, jak Wam smakowała. 

Kroki przygotowania domowej zupki chińskiej:

1

W słoiku odpornym na gorąco przygotowujemy bazę zupy. Dodajemy pastę miso, sos sojowy oraz mielony Imbir. By baza była wyrazistsza możecie zwiększyć ilość podanych składników.

2

Do słoika przekładamy wszystkie pozostałe składniki na zupę: wcześniej rozmrożoną mieszankę warzyw chińskich, pokrojone w kostkę tofu marynowane lub wędzone, suchy makaron ryżowy (tutaj możecie zmniejszyć ilość jeśli preferujecie mniej makaronu), który po zalaniu wrzątkiem i odczekaniu kilku minut będzie gotowy do zjedzenia. Następnie dodajemy wcześniej namoczone we wrzątku i podgotowane grzybki mun, odsączone na ręczniku papierowym kroimy w paseczki. Przekładamy do słoika.

3

Do słoika dodajemy pozostałe składniki: Wakame, Czosnek w płatkach i Chili w płatkach Prymat, olej sezamowy, sok z wyciśniętej limonki, kiełki grzybków mung oraz zerwaną kolendrę. 

4

Tak przygotowaną dzień wcześniej zupę możemy schować do lodówki i na drugi dzień w pracy zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 3-4 minuty, aby makaron ryżowy napęczniał. Po zalaniu wrzątkiem słoika, zamykamy go i tuż przed rozpoczęciem jedzenia wstrząsamy zamkniętym słoikiem do połączenia się składników. 

5

Gotową zupkę możemy w razie potrzeby doprawić sosem sojowym lub innymi ulubionymi przyprawami. Zajadamy prosto ze słoiczka lub przekładamy do głębokiego talerza. Smacznego! 

Przepis na domową zupkę chińską znajdziecie również w wersji wideo na Instagramie Doradcy Smaku. Więcej inspiracji na przepisy kuchni azjatyckiej znajdziecie w serwisie Doradca Smaku w kategorii Kuchnia Azjatycka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak