Domowa zupa pomidorowa.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    300 gram
  • bulion drobiowy

    2 l
  • pomidory krojone z puszki

    1 sztuk
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżka
  • ziele angielskie

    2 sztuk
  • liść laurowy

    1 sztuk
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dużego garnka wlewamy 2 litry bulionu, następnie wrzucamy 2 ziarnka ziela angielskiego, dodajemy 1 sztukę liścia laurowego oraz pół łyżeczki pieprzu mielonego prawdziwego. Taki wywar należy zagotować, następnie dodajemy pomidory z puszki, które wcześniej miksujemy w blenderze, dodajemy również przecier pomidorowy (osobiście kupuję ten w kartoniku, ma lepszy smak). Zupę należy gotować ok. 15 minut na małym ogniu. Na koniec zupę należy posolić oraz zabielić śmietaną, następnie zupę zdjąć z palnika kuchennego, ponieważ śmietany się nie gotuje. W osobnym garnku zagotowujemy wodę, którą następnie solimy i wrzucamy makaron. Makaron gotować według wskazówek na opakowaniu. Do talerza nakładamy porcję makaronu, następnie zalewamy porcją zupy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 27.04.2012 08:35
lubimy
kate.500 22.01.2012 19:23
moja ulubiona zupka
Justyna Jussstiii 19.01.2012 14:26
mniam
Justyna Jussstiii 19.01.2012 14:26
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat