Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa wędlinka

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1,5 kg
czosnek 2 ząbki
pieprz 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
woda 150 ml
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 30 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa wędlinka

Kroki postępowania

1
Mięso umyć i osuszyć następnie pokroić w miarę najmniejszą kostkę i wymieszać z solą, odstawić do lodówki na około godzinkę po tym czasie dodać do mięsa drobno posiekany czosnek, pieprz, cukier i żelatynę dolać wodę i dokładnie wszystko wymieszać.
Krok 1 - Domowa wędlinka  foto
2
Do szynkowaru włożyć woreczek i napełnić go masą mięsną dokładnie ją ubijając, zakręcić woreczek i zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Krok 2 - Domowa wędlinka  foto
3
W wysokim garnku zagotować wodę i do gorącej wstawić szynkowar, gotować 2 godziny w temp. 80 st po tym czasie wystudzić i wstawić na kolejne 12 godzin do lodówki, aby całość zastygła i się dokładnie związała.
Krok 3 - Domowa wędlinka  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 26.02.2015 21:43
najlepsze domowe, od jakiegoś czasy tylko z szynkowara, nie kupuję wędlin dziwnych
Habibi 26.02.2015 19:18
wszyscy wkoło robią wędlinki :) ja muszę się wreszcie zabrać, bo chyba z rok już nie robiłam ;)
Skotka 26.02.2015 18:22
Pyszna domowa wędlinka!!
cukiereczek 26.02.2015 17:27
Pyszności
gosia1988 26.02.2015 17:15
takie domowe wędliny najlepsze
Małgorzata Pin 26.02.2015 17:05
Pyszności, wiem co jem.
Justi2401 26.02.2015 16:23
Mniam jakie domowe pyszności na chlebek :)
Janina 26.02.2015 15:22
Pyszne domowe mięsko;)
mirosława4 26.02.2015 15:03
domowa najlepsza !
Barbara777 26.02.2015 14:36
smakowicie wygląda
Aleksandra/Olcia 26.02.2015 14:29
ponad rok nie kupuję wędlin,marzy mi się szynkowar ale narazie trwa u nas etap serowy ;)
Ewa104 26.02.2015 13:49
Ja zawsze wstawiam szynkowar do zimnej wody. Podobne pyszne wędliny goszczą na moim stole codziennie,bo od roku wędlin nie kupuję. Ostatnio robię głównie drobiowe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak