Domowa wędlina

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    2 kg
  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • peklosól

    0,5 kg
  • boczek

    2 surowy bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowa wędlina foto
Dowolne mięso- schab, boczek ,szynkę zalewamy na 72 godziny tak przygotowaną zalewa: w 7 litrach przegotowanej wody rozpuszczamy peklosól,dodajemy pieprz,liść laurowy,ziele angielskie i 2 łyżki cukru.
Krok 2 - Domowa wędlina foto
Po 72 godzinach mięso obwiązujemy nicią i wkładamy do siatki na mięso(można z wierzchu posypać jeszcze przyprawami).
Krok 3 - Domowa wędlina foto
Wędzimy około 4 godziny w niezbyt gorącym dymie.
Krok 4 - Domowa wędlina foto
Po uwędzeniu wkładamy na 5 minut do gorącej wody.Mamy smaczną domową wędlinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 14.12.2012 23:56
tradycyjne danie. Szkoda, że tak niewielu z nas ma własne wędzarnie
rjustysia 17.05.2012 09:43
Kiedyś innych się nie jadało, teraz spotkać coś takiego, to rzadkość
mic 14.05.2012 20:06
domowe zawsze najlepsze
Anna146 11.04.2012 07:20
po prostu pyszne
sylwia / sytofala 11.04.2012 00:44
ach wędzarnia.....:)
ziutula 10.04.2012 20:32
rarytasy i tyle...
Ewa6274879 10.04.2012 20:25
Super - też miałam w tym roku samodzielnie wędzone mięsko.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat