Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa szynka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka bez kości 1 kg
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie 2 ziarna
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Zalewa peklująca:
sól 2 łyżki
woda 2 litr
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
majeranek 1 łyżeczka
czosnek 4 ząbki
ziele angielskie 2 ziarna
pieprz 2 ziarna
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa szynka

Mięso nacieramy majerankiem i wkładamy do garnka,dodajemy liść laurowy,ziele,pieprz w ziarnkach,4 ząbki obranego czosnku i zalewamy wodą z solą.Mięso musi być całkowicie zakryte nic nie może wystawać.Garnek odkładamy w zimne miejsce na 24 godziny. Mięso wyciągamy z zalewy,jest już gotowe do dalszej obróbki i nabiera ładnego koloru. Nacieramy rozgniecionymi przyprawami,papryką i czosnkiem. Wkładamy naszą szynkę w siatkę i zwijamy ją. Następnie zawijamy szynkę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni.Po upływie godziny sprawdzamy miękkość patykiem do szaszłyków. Mięso studzimy,odwijamy z foli,przecinamy siatkę,kroimy na plasterki.Tym sposobem uzyskamy pyszną swojską szyneczkę bez chemii i polepszaczy smakowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 12.04.2014 17:27
pyszna szyneczka
Iwona32 24.02.2014 11:05
bardzo dobre:)
adelajda 27.12.2013 19:33
Szynka domowa jest super !!!
Aleksandra/Olcia 27.12.2013 19:09
bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak