Domowa szynka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka bez kości

    1 kg
  • czosnek

    2 ząbki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    2 ziarna
  • sól

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • Zalewa peklująca:

  • sól

    2 łyżki
  • woda

    2 litr
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • czosnek

    4 ząbki
  • ziele angielskie

    2 ziarna
  • pieprz

    2 ziarna
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso nacieramy majerankiem i wkładamy do garnka,dodajemy liść laurowy,ziele,pieprz w ziarnkach,4 ząbki obranego czosnku i zalewamy wodą z solą.Mięso musi być całkowicie zakryte nic nie może wystawać.Garnek odkładamy w zimne miejsce na 24 godziny. Mięso wyciągamy z zalewy,jest już gotowe do dalszej obróbki i nabiera ładnego koloru. Nacieramy rozgniecionymi przyprawami,papryką i czosnkiem. Wkładamy naszą szynkę w siatkę i zwijamy ją. Następnie zawijamy szynkę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni.Po upływie godziny sprawdzamy miękkość patykiem do szaszłyków. Mięso studzimy,odwijamy z foli,przecinamy siatkę,kroimy na plasterki.Tym sposobem uzyskamy pyszną swojską szyneczkę bez chemii i polepszaczy smakowych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 12.04.2014 17:27
pyszna szyneczka
Iwona32 24.02.2014 11:05
bardzo dobre:)
adelajda 27.12.2013 19:33
Szynka domowa jest super !!!
Aleksandra/Olcia 27.12.2013 19:09
bardzo apetyczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat