Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa szyneczka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka surowa
olej
zioła prowanslaskie
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
czosnek
sól
pieprz
bazylia
przyprawa do potraw

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa szyneczka

wspaniala domowa szyneczka - doskonala na nadchodzące świeta! :)
2 dni przed planowanym pieczeniem robimy marynate. W zależnosci od wielkosci miesa ilosc marynaty bedzie ropzna, ale ta jest na takiej sredniej wielkosci mieso ok 2 kg (moja miala 1,80kg) do miski wlewamy szkalnke dobrego oleju, do tego dodajemy zgnieciony czosnek z calej dużej pałki, dodajemy duzą garść majeranku, 4 liscia laurowe, dosc duzą ilosc pieprzu 2 łyzeczki soli, poł łyzki jarzynki, bierzemy ok 10 ziarenek ziela angieslkiego i je lekko tłuczemy i rowniez dodajemy, dodajemy jeszcze nieco bazyli i innych ziol jesli ktos lubi. do miski z marynata wkladamy mieso i dokladnie je oblewamy przygotowasnym roztworem, wstawiamy do lodowki i ok 8-10 razy w ciagu tych dwoch dni trzeba je obrócic, mozna tez nieco dosolic jesli straci smak. Po ok 48h wkladamy mieso razem z cala marynata do specjalnego rękawa kuchennego i pieczemy ok 2 godziny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 18.04.2012 13:57
pycha
Mati13 18.12.2010 00:04
na nadchodzące święta idealna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak