Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa szyneczka

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka do smaku
sól do smaku
czosnek ok 10-15 ząbków
Czosnek suszony Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
tymianek do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Owoc jałowca cały Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku

Porada

Idealna domowa wędzona - soczysta szyneczka idealna do kanapek jak i jako dodatek na przykład do sałatek.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa szyneczka

Szynkę myjemy i oczyszczamy z błonek, a następnie osuszamy. Szynkę nacinamy w kilku miejscach wkładając w otworki ząbki czosnku. Przyprawy mieszamy ze sobą, a następnie nacieramy szynkę olejem i dokładnie smarujemy mieszanką przypraw. Tak przygotowaną szyneczkę umieszczamy w siatce do wędlin a następnie wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

Po tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę, a następnie ją solimy. Do takiej solanki wkładamy mięsko i pozostawiamy na tydzień pod przykryciem, wodę można od czasu do czasu zamieszać.

Po wyciągnięciu szyneczkę pozostawiam do obcieknięcia a następnie umieszczam w wędzarni - tu już każdy wędzi według własnych upodobań.

Wodę gotujemy, a następnie wkładamy do niej szynkę i zmniejszamy ogień. Parzymy ją około godziny, a po tym czasie wkładamy do zimnej wody na ok 20-30 min.

Po takiej "kuracji" pozostawiamy szyneczkę do obcieknięcia.

Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 27.12.2015 21:48
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak