Przepis i sposób przygotowania na: Domowa szarlotka
Jabłka obrać, wydrążyć środki i poszatkować na grubych oczkach. Podsmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem miodu i cukru z cynamonem.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, 200 g cukru, cukier z prawdziwą wanilią oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Opcjonalnie można dodać też 2-3 łyżki śmietany. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Podzielić na 2 części i jedną włożyć do woreczka, a następnie schłodzić w zamrażalniku przez około 30 minut.
Pozostałe ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Białka z 3 jaj ubić na pianę, kolejno dodawać stopniowo 100 g cukru do uzyskania sztywnej piany (jak na bezę). Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Na rozłożone ciasto wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka, a na nie ubitą pianę z białek. Na pianę wykładać luźno porwane fragmenty ciasta, tak aby zostawić trochę przestrzeni dla białek. Dzięki temu ciasto stworzy chrupiącą skorupkę.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (termoobieg, grzanie góra-dół). Po upieczeniu, jak ostygnie posypać cukrem pudrem.