Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
drożdże świeże
1/3 kostki -
woda
1,5 szklanki -
mąka pszenna
ok. 2,5 szklanki -
sól
łyżeczka -
cukier
łyżeczka -
olej
łyżka
Sos na spód
-
pomidory w zalewie pomidorowej
1 -
sól
-
pieprz
-
oregano
-
bazylia świeża
-
cebula biała
1 -
Papryka ostra mielona Prymat
Składniki dodatkowe
-
pierś z kurczaka
1 -
pomidory suszone w zalewie
-
ser mozarella
-
rukola
-
czosnek ząbki
1 -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
kostka rosołowa
1/2
Sposób przygotowania
Ciasto:
1. Przegotowaną wodę wlej do miski, wrzuć rozdrobnione drożdże, mieszaj do rozpuszczenia.
2. Do wody z drożdżami wsyp sól oraz cukier + dodatkowe przyprawy jeśli na takie się zdecydujesz. Wymieszaj.
3. Do rozrobionych drożdży wsypuj po trochę mąki i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto będzie już odpowiednio wyrobione , dodaj łyżkę oleju. Zagnieć. Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok.15 minut.
Składniki na pizzę :
1. Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kosteczkę. Przypraw solą, pieprzem, kostką rosołową , papryką ostrą.
2. Na patelnie wlej odrobinę oleju , podsmaż pierś z kurczaka. Pod koniec smażenia dodaj posiekany ząbek czosnku. Potrzymaj jeszcze chwilę na ogniu.
3. Pomidorki w zalewie odsącz, pokrój na mniejsze kawałki.
4. Ser mozzarella zetrzyj na tarce. Do pizzy wedle gustu możemy użyć też zwykły żółty ser , lub kupić już starty ser typu mozzarella.
Sos na spód:
1. Pomidory w puszcze wlej do miski.
2. Cebulę obierz , posiekaj, dodaj do pomidorów.
3. Całość dopraw solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki oraz oregano. Dokładnie wymieszaj.
Składanie pizzy:
1. Ciasto rozwałkuj na ulubioną grubość. Wyłóż pomidorowy sos na spód, dodaj kolejno podsmażoną pierś z kurczaka oraz przygotowane pomidorki z zalewy. Włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza ( góra-dół, bez termoobiegu ) i piecz przez około 15-20 minut.
2. Wyciągnij z piekarnika ciasto wyłóż starty ser . Piecz do roztopienia sera.
3. Na upieczoną pizze wyłóż listki rukoli.
EWENTUALNIE :
Sos czosnkowy:
1. Czosnek obierz , zetrzyj na najmniejszych oczkach do miski.
2. Dodaj do czosnku jogurt typu greckiego oraz majonez. Wymieszaj dokładnie.
3. Dopraw solą i pieprzem.
4. Koperek umyj, posiekaj. Dodaj do sosu , dokładnie wymieszaj.
Włosi nie używają na wierzch pizZ żadnych sosów, jest to dla nich wręcz niedopuszczalne. W Polsce bywa jednak różnie, stąd podpowiedź do przygotowania sosu czosnkowego, który idealnie komponuje się z tymi składnikami.
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się