Przepis i sposób przygotowania na: Domowa pizza XXL
W tym czasie umyć pieczarki, pokroić i usmażyć na maśle, aż woda odparuje. Następnie dodać cebulę i paprykę pokrojone w kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chili i razem dusić na małym ogniu ok 10 min. Wyłączyć, dodać kukurydzę, szynkę i salami pokrojone w kostkę, przyprawę do pizzy, wymieszać. Można do smaku doprawić szczyptą soli.
Wysmarować tłuszczem dużą blachę, wyłożyć ciasto, uformować wyższy brzeg. Ciasto posmarować cienko koncentratem pomidorowym. Wyłożyć farsz. Piec ok 25-30 minut w temp. 180 stopni. 10 min przed końcem pieczenia wierzch posypać serem.
SOS
Przeciśnięty przez praskę czosnek któtko podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Gdy będzie gorący - wyłączyć. Ja dodaję jeszcze szczyptę pieprzu cayenne.