Przepis i sposób przygotowania na: Domowa pizza
Kroki postępowania
W osobnym naczyniu mieszamy pokruszone drożdże z ciepłą wodą.
Powoli wlewamy rozrobione drożdże do mąki i wyrabiamy ciasto. Do ciasta dodajemy soli i oliwy.
Ciasto nie powinno nam przywierać do rąk.
Całość odstawiamy w ciepłe miejsca na ok 15-20 minut - w tym czasie powinno trochę podrosnąć.
Smarujemy blaszkę oliwą. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę.
Obieramy je ze skórki.
Kroimy w kostkę i rozdrabniamy widelcem.
Jeżeli macie blender (mój jest w drodze do mnie) to wrzucacie do blendera, jeżeli nie, to mieszacie mixerem dodając trochę oliwy i przeciśnięty ząbek czosnku.
Na koniec dodajemy jeszcze oregano i solimy. Piekarnik rozgrzewamy do ok 200°. Pizzę pieczemy ok 25-30 minut i gotowa.
Na sos sypiemy starty żółty ser.
Dodajemy dodatki wg. uznania ( ja dodałem: ser pleśniowy (uwielbiam go na pizzy), oliwki, cebulę, paprykę, szynkę)