Przepis i sposób przygotowania na: domowa pizza
Następnie dodajemy olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze mieszamy.
Zaczynamy stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiamy ciasto aż powstanie jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiamy w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowujemy składniki, które zamierzamy ułożyć na pizzy.
Sos : Do niewielkiej miseczki przełóż koncentrat pomidorowy.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier, bazylię i oregano.
Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 5-10 minut, żeby składniki się dobrze "przeżarły".
Ciasto najpierw rozgniatamy dłońmi na gruby placek, a następnie rozciągamy. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą układamy na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadzamy placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
Na ciasto nakładamy sos pomidorowy i dodatki (salami, ser, podsmażone lub surowe pieczarki).
Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza na 15 do 25 min.