Domowa pita.

Domowa pita.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • woda letnia

    120-150 ml
  • drożdże

    15 g
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • cukier

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pyszne chlebki z kieszonką na ulubione dodatki. Przepis jest kombinacją wielu różnych "recept", które wypróbowałam do tej pory i pozostaję przy tej wersji, polecam:)

Drożdże rozetrzyj, dodaj do nich cukier i trochę letniej wody i odstaw do wyrośnięcia.

W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj drożdże, oraz wodę i olej. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut. Powinno być jędrne, gładkie i lekko kleić się do rąk.
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przez około 30 minut (powinno w tym czasie podwoić swoją objętość).
Ciasto podziel na 6 równych części, zrób kulki i na lekko podsypanej stolnicy wałkuj placki o grubości 0,5 cm.
Placki odstaw do wyrośnięcia.
Piekarnik i blachę na której będziesz piec pitę nagrzej do temperatury 230°C.
Wyrośnięte chlebki przełóż na nagrzaną blachę i pieczemy około 7-10 minut.
Chlebki rosną w oczach, pilnuj, aby za bardzo się nie zrumieniły-bo mogą wyjść twarde.
Jeszcze gorące chlebki rozcinamy i faszerujemy ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kejti

03.03.2014 19:41
Super wyglądają :-)

caralajna

26.02.2014 22:05
muszę zrobić, przydatny przepis

bazylka

13.02.2014 22:20
O,taki przepis wykorzystam.

Kolorowa

13.02.2014 17:48
super wyglądają, muszę takie zrobić !

Konczi

13.02.2014 16:51
fajnie wyglądają, wypróbuję :)

adelajda

13.02.2014 16:11
ładnie wyrosły :)

wwwiolka

13.02.2014 15:50
Ale fajne, sama nigdy nie robiłam.

pajbek

13.02.2014 15:44
Podoba mi się przepis :-)

Milka100

13.02.2014 15:10
ciekawe i na pewno smaczne

Ela_K

13.02.2014 15:05
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat