Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowa pikantna musztarda z dodatkiem miodu

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gorczyca biała cała Prymat 5 łyżek
ocet jabłkowy 3 łyżki
woda 7-8 łyżek
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka
miód 2 łyżki
wino białe wytrawne 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: domowa pikantna musztarda z dodatkiem miodu

Musztarda do zrobienia jest bardzo łatwa, łatwiejsza niż zrobienie ketchupu czy majonezu. A smakuje niesamowicie! Robiąc przepis podstawowy (bez dodania miodu) możemy sami komponować dodatki np. z chrzanem bądź pieprzem.

Przygotowanie
Do miski dodać gorczycę, zalać ją octem jabłkowym i 3-4 łyżkami wody i 1 łyżką wina białego. Zostawić na noc lub do napęcznienia.
Na następny dzień wrzucamy napęczniałą gorczycę do pojemnika blendera dodajemy wodę, dodać sól, cukier i miód. Całość zmiksować!
Można od razu zajadać lub włożyć do lodówki.

Zamiast octu jabłkowego możemy zastąpić go octem winnym. Ja jednak przyzwyczaiłam się do jabłkowego po robieniu musztardy gruszkowej.
Dodatkowo do takiej musztardy możemy dodać ulubione zioła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 11.03.2014 21:37
Fajny przepis :-)
adelajda 11.03.2014 19:45
jeszcze nigdy nie jadłam takiej musztardy
Róża1 11.03.2014 12:05
zabieram przepis do mojej księgi :-)
Róża1 11.03.2014 12:05
podziwiam przepis !!!! palce lizać domowa musztarda , bez konserwantów:-)
Sylwia26 11.03.2014 11:40
ale pyszności
Pyszota 11.03.2014 11:33
idealna musztarda
usmiech 11.03.2014 11:13
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak