Domowa pieczeń rzymska

Domowa pieczeń rzymska

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pieczeń rzymska to danie z mięsa mielonego, które wielu osobom kojarzyć się będzie ze świętami, przede wszystkim z Wielkanocą. Potrawa świetnie smakuje podana na gorąco jak i na zimno.

Przygotuj pieczeń rzymską zgodnie z tym przepisem i przekonaj się sam!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    60 dag
  • jajko

    2 sztuki
  • bułka

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • Musztarda jalapeno Prymat

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • Przyprawa do mięs Prymat

    1-2 łyżki
  • jaja

    2 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Domowa pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska to:

  • danie z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • tradycyjna potrawa wielkanocna
  • smakuje na gorąco i na zimno
  • pomysł na uroczysty obiad, śniadanie lub kolację

1. Bułki namoczyć z zimnej wodzie. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i poddusić na maśle. Ugotuj 2 jajka na twardo.

2. Z mielonego mięsa, odciśniętych z wody bułek, jajek i przyprawy do mięs  wyrobić masę. Uformować z niej wałek, oblepić mięsem jaja ugotowane na twardo, posmarować olejem, włożyć do formy i obsypać majerankiem i papryką.

3. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę, często polewając sosem z pieczenia.

4. Podawać na zimno bądź gorąco.

 

Pieczeń rzymska" to potrawa mięsna, która jest przygotowywana w specjalnym naczyniu o nazwie "rzymska forma do pieczenia", pochodzącym z kuchni rzymskiej. Naczynie to wykonane jest z gliny lub ceramiki, i ma charakterystyczny, wydłużony kształt. Dzisiaj pieczeń rzymską zapiekamy w formach metalowych lub szklanych, rzadziej ceramicznych. Dodatkowo mięso mielone wzbogacamy dodatkami - jajkiem na twardo czy warzywami, aby pieczeń jeszcze apetyczniej i ciekawiej prezentowała się na stole.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

marek 28.02.2023 10:26
Jak się zmięsa, cebuli, jajek (na twardo), itd wyrobi masę, ugniatając ją w trakcie wyrabiania, to raczej trudno potem takie jajka oblepiac masą, bo one są już w masie...
Adamm 31.07.2022 00:39
A lepsze na zimno czy na ciepło?
Doradca Smaku 04.08.2022 12:09
Zależy od gustu, obie wersje dobre ;-) Pieczeń najczęściej jest jednak podawana na zimno i polecalibyśmy raczej ten wariant
IZABELA29 31.01.2014 18:25
chętnie taka zrobię sama
ben-ka 31.01.2014 09:29
Bardzo apetyczna.
Iwusia 19.03.2013 23:39
wygląda bardzo smakowicie ta pieczeń
Stenka 30.12.2012 11:02
zrobię
malaczarna23 29.08.2012 09:56
super
IlonaAlbertos 02.04.2012 17:10
Uwielbiam taką pieczeń.
Koper 07.10.2011 23:49
bardzo lubię, ale jeszcze nigdy sama nie robiłam :)
kate.500 03.08.2011 10:08
jak ona ślicznie wygląda...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat