Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone wołowo-wieprzowe
60 dag -
jajko
2 sztuki -
bułka
2 sztuki -
cebula
1 sztuka -
czosnek
1 sztuka -
masło
2 łyżki -
Musztarda jalapeno Prymat
1 łyżka -
olej
2 łyżki -
Przyprawa do mięs Prymat
1-2 łyżki -
jaja
2 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Domowa pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska to:
- danie z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- tradycyjna potrawa wielkanocna
- smakuje na gorąco i na zimno
- pomysł na uroczysty obiad, śniadanie lub kolację
1. Bułki namoczyć z zimnej wodzie. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i poddusić na maśle. Ugotuj 2 jajka na twardo.
2. Z mielonego mięsa, odciśniętych z wody bułek, jajek i przyprawy do mięs wyrobić masę. Uformować z niej wałek, oblepić mięsem jaja ugotowane na twardo, posmarować olejem, włożyć do formy i obsypać majerankiem i papryką.
3. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę, często polewając sosem z pieczenia.
4. Podawać na zimno bądź gorąco.
Pieczeń rzymska" to potrawa mięsna, która jest przygotowywana w specjalnym naczyniu o nazwie "rzymska forma do pieczenia", pochodzącym z kuchni rzymskiej. Naczynie to wykonane jest z gliny lub ceramiki, i ma charakterystyczny, wydłużony kształt. Dzisiaj pieczeń rzymską zapiekamy w formach metalowych lub szklanych, rzadziej ceramicznych. Dodatkowo mięso mielone wzbogacamy dodatkami - jajkiem na twardo czy warzywami, aby pieczeń jeszcze apetyczniej i ciekawiej prezentowała się na stole.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)