Domowa pasta jajeczna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • jajko

    4 szt.
  • serek śmietankowy

    75 g
  • mleko

    4 łyżki
  • ocet jabłkowy

    1,5 łyżeczki
  • rzodkiewki

    2 duże szt.
  • natka pietruszki

    1 mały pęczek
  • papryczka chili

    2 szt. (żółta i czerwona)

Do smaku

  • cukier trzcinowy

  • Kurkuma mielona Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na prostą w przygotowaniu, smaczną pastę jajeczną, która doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem.

PRZYGOTOWANIE:

1. Papryczki chili oczyszczamy z pestek, kroimy w drobną kostkę i zalewamy mlekiem, aby pozbyć się nadmiaru ostrości i nadać im delikatności. Odstawiamy je na chwilę.

Jajka gotujemy na twardo i studzimy.

2. Do miseczki wkładamy pokrojone w kostkę 2 jajka i dwa żółtka, serek twarogowy, ocet jabłkowy, 4 łyżki mleka i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę.

3. Pozostałe białka z dwóch jajek kroimy w drobną kostkę i dodajemy je do powstałej masy razem z pokrojoną drobno rzodkiewką, posiekaną natką pietruszki, odciśniętymi z mleka papryczkami chilli, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem trzcinowym oraz dosypujemy szczyptę kurkumy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.


Życzę smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 19.03.2015 17:54
bardzo smaczna taka pasta
luna76 19.03.2015 14:26
uwielbiam!!! jest pyszna :)
Monika-twin 19.03.2015 10:49
fajna pasta.
Natalia40 19.03.2015 10:48
Prezentuje sie świetnie
usmiech 19.03.2015 10:20
ładnie wygląda
Aleksandra/Olcia 19.03.2015 10:03
super na chlebek
gosia56 19.03.2015 09:59
pyszna pasta;)
Magula 19.03.2015 09:53
jak dla mnie smaczna
Maridka19 19.03.2015 08:57
Bardzo smaczna pasta :)
justynkag 19.03.2015 08:54
Wyglada smakowicie.Super pomysl

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat