Domowa nutella

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    100 gramów
  • mleko skondensowane

    250 mililitrów
  • orzechy laskowe

    120 gramów
  • kakao gorzkie

    1 łyżeczka
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowa nutella foto
Orzechy wysypać na blaszkę i uprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-12 minut, aż skórki zrobią się ciemnobrązowe. Gorące orzechy przesypać na ścierkę zawiązać w sakiewkę i pocierać do czasu, aż z orzechów zejdą skórki.
Krok 2 - Domowa nutella foto
Orzechy przełożyć do blendera i miksować, aż masa będzie miała rzadką konsystencję z widocznie oddzielającym się tłuszczem.
Krok 3 - Domowa nutella foto
Mleko skondensowane i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao i miód. Podgrzać prawie do wrzenia. Miskę zestawić z garnka i dodać masę orzechową. Dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Domowa nutella foto
Gotową nutellę przelać do czystego słoika i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda60 03.01.2016 20:02
polecam przepis
msmariusz 12.01.2015 01:06
rozkosz smaku
EmciaPichci 21.02.2014 08:18
fiu fiu musi byc pyszna :)
Ola1984 06.11.2013 14:31
Klausia nieskromnie powiem, że ta nutella jest lepsza od oryginału, bo bardziej wyczuwalny jest w niej aromat orzechów :) Spróbuj koniecznie!
Klausia 06.11.2013 12:05
oo muszę spróbować :) w smaku bardzo się różni?
Agnieszka_B 22.10.2013 21:29
Zdjęcie śliczne!! A i nutella pysznie się zapowiada :)
probofka 22.10.2013 17:06
ślinka cieknie na sam widok
Łucja 22.10.2013 09:41
nigdy sama nie robiłam, cudne zdjęcie :)
Sroczka 21.10.2013 21:07
Lubię takie słodkie "co nieco".
Olga_SK 21.10.2013 19:23
Zapisane do wypróbowania :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat