Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa mocno waniliowa masa krówkowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2% 2 szklanki
śmietana 30% 1 szklanka
laska wanilii 1 szt
cukier waniliowy 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa mocno waniliowa masa krówkowa

Do rondla wsypać domowy cukier waniliowy ( z widocznymi ziarenkami wanilii).

Do szerokiego rondla o grubym dnie wlać mleko i śmietankę, wrzucić przeciętą laskę wanilii i postawić na gazie i podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści.

Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować około godziny, mieszając co około 10-15 minut.

Po około 20 minutach masa zacznie ciemnieć (wtedy należy wyjąć laskę wanilii) po 40 będzie wyraźnie gęstnieć.

Masę można wykorzystać do smarowania wafli, ciastek, ciast czy deserów

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 19.01.2014 15:02
jestem pełna uznania dla Twojego przepisu :)
caralajna 18.01.2014 16:34
przydatny przepis :)
kate.500 14.01.2014 08:10
super dobra taka domowa masa
Aannkaa82 11.01.2014 20:27
genialne, zawsze używałam gotowej ale po co jeśli można zrobić wlasną :)
Laila2786 11.01.2014 12:25
przepis rewelacyjny
gosia56 10.01.2014 10:42
super pomysł
fotoviderek 10.01.2014 10:19
Rewelacyjna masa :)
Malinka 10.01.2014 08:46
Super przepis do wykorzystania!
Łucja 09.01.2014 17:13
musi być pyszna!
Mira85 09.01.2014 16:38
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak