Domowa mielonka z papryką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pozytywnie zaskoczyła mnie smakiem, gdyż nigdy nie przepadałam za sklepowymi mielonkami. To doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie znakomite, domowe smaki.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • szynka wieprzowa

    600 gramów
  • papryka czerwona

    2 szt.
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • woda zimna

    150 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem średniej lub mniejszej wielkości. Dodajemy do mięsa wszystkie przyprawy, żelatynę, sól peklową oraz wodę. Wyrabiamy dokładnie mięso przez 10 minut. To bardzo ważny etap, więc nie należy skracać czasu.
Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny.
Po tym czasie szynkowar wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy wodą tak, aby sięgała do około 2 cm ponad poziom mięsa znajdującego się w szynkowarze. W garnku umieszczamy termometr i na najwyższej mocy palnika podgrzewamy garnek. Kiedy woda osiągnie temperaturę 80-85°C zmniejszamy gaz i parzymy mięso przez 1,5 godziny, cały czas utrzymując temperaturę 85°C.

Szynkowar wyjmujemy ostrożnie z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawiamy go do lodówki na 24 -48 godzin. Po tym czasie szynkowar otwieramy i wyjmujemy mielonkę. Jeżeli jest problem z wyjęciem, należy zanurzyć na chwilę dno szynkowaru w ciepłej wodzie.
Smacznego!

Odnośniki

* można użyć łopatki wieprzowej;
** soli peklowej używamy według zaleceń na opakowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat