Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa mielonka kanapkowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1,5 kg
szynka wieprzowa 0,5 kg
boczek parzony 1 kg
jarzynka 1 łyżeczka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 płaska łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
czosnek ząbki 3 szt
woda zimna 1200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa mielonka kanapkowa

Kroki postępowania

1
Szynkę pokroić w średnią kostkę. Łopatkę i boczek zmielić. Pokrojoną szynkę wymieszać ze zmieloną łopatką i boczkiem. Dodać przyprawy i wodę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Domowa mielonka kanapkowa foto
2
Masę mięsną wkładać do wyparzonych i suchych słoików (napełniać do 3/4 wysokości słoika )
Krok 2 - Domowa mielonka kanapkowa foto
3
Słoiki wstawiać do zimnego piekarnika i piec od momentu uzyskania 180 st C 2h. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć i pozostawić do wystudzenia. Na drugi dzień powtórzyć proces pasteryzacji - w temperaturze 130 st C 1h.
Krok 3 - Domowa mielonka kanapkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 03.12.2016 11:20
Domowe wędliny najlepsze
adelajda 02.12.2016 17:04
Wiesz co jesz ?
KORAL 02.12.2016 12:32
Domowa najlepsza :)
molanka 02.12.2016 12:19
wygląda apetycznie
Beatris 02.12.2016 11:40
Pyszna domowa wędlinka :)
dodi 02.12.2016 10:55
same pyszności, mniam
jan_mag 02.12.2016 10:22
Domowa najlepsza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak