Domowa masa marcepanowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

  • mielone migdały

  • aromat migdałowy

  • białko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowa masa marcepanowa foto
Proporcje cukru pudru i mielonych migdałów to 1:1. Wsypałam torebkę mielonych migdałów do szklanki, sprawdziłam ilość a następnie wzięłam taką samą objętość cukru pudru. W moim przypadku była to szklanka migdałów i szklanka cukru pudru.
Krok 2 - Domowa masa marcepanowa foto
Na 2 szklanki suchych składników przypada jedno małe białko. Jeśli jajko jest duże, to prawdopodobnie będzie trzeba dosypać suchych składników, dlatego lepiej zostawić trochę białka i dodać, gdy uznamy to za konieczne, by masa się lepiła.

Dodaję aromat migdałowy - kilka kropel. Bez niego masa sprawia wrażenie słodkiej pulpy. Aromat nadaje smak i zapach marcepana. Całość mieszam, najpierw łopatką, a potem wyrabiam ręcznie.
Krok 3 - Domowa masa marcepanowa foto
Masa marcepanowa nie potrzebuje "odpoczywać" w lodówce, gdyż nie ma w niej masła. Z racji zawartego w niej surowego białka powinna być jednak przechowywana w lodówce. Jest bardzo plastyczna, można z niej wykonywać różnego rodzaju figurki i dekoracje tortowe.

Masę najlepiej barwić za pomocą barwników w żelu. Te w płynie rozrzedzą masę, zaś te w proszku nie rozpuszczą się i nie stworzą jednolitego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 15.12.2012 20:45
ten przepis warto znać
Adam/ZUB3R 22.11.2012 10:44
muszę wypróbować
Justyna28 19.04.2012 14:55
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat