Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa masa makowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1/2 kg
cukier kryształ 1 szklanka
miód 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
masło 60 gram
rodzynki 100 gram
skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram
skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy
orzechy włoskie 100 gram
aromat migdałowy 1 buteleczka
laska wanilii 1 laska
spirytus 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa masa makowa

Mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok 35 minut. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię, aromat i rodzynki- przelane gorącą wodą lub maczane ok 1 h w alkoholu. Jeśli moczymy w alkoholu, to dodajemy z całym płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Masę możemy wykorzystać od razu, pamiętajmy jednak by wcześniej ją zasmażyć. Możemy również przechowywać ją w lodówce do 4 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 10.01.2015 00:26
No właśnie domowa masa jest najlepsza. Chciałam kiedyś się skusić na tą z puszki, ale na szczęście przeczytałam skład.
Jadwiga/Jaga85 09.01.2015 22:57
Domowa najlepsza:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak