Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWA MASA MAKOWA

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 200 g
cukier 50 g
miód 70 g
bakalie 150 g
mleko 150 g
cukier wanilinowy 2 łyzeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyzeczka
whisky 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWA MASA MAKOWA

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie bakalie drobno siekamy, wkładamy do garnka.

Dodajemy miód , obydwa cukry , przyprawę do piernika.

Zalewamy mlekiem i alkoholem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą.

Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje.

Gotowe!

Masę można przechowywać do 3 dni w chłodnym miejscu.

Pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 15.12.2014 17:39
Domowa najlepsza! W tym roku chciałam się pokusić o tą ze sklepu, ale przeczytałam skład i mi się odechciało. Za mało w niej było maku :)
Wacław 15.12.2014 11:47
pyszna masa do makowca !
mirosława4 15.12.2014 11:12
bardzo dobra jest taka domowa masa
Wiktoria29 15.12.2014 10:25
taka domowa masa jest najlepsza
jola91 15.12.2014 09:13
Bardzo przydatny przepis przed świętami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak