DOMOWA MASA MAKOWA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    200 g
  • cukier

    50 g
  • miód

    70 g
  • bakalie

    150 g
  • mleko

    150 g
  • cukier wanilinowy

    2 łyzeczki
  • przyprawa do piernika

    1 łyzeczka
  • whisky

    2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie bakalie drobno siekamy, wkładamy do garnka.

Dodajemy miód , obydwa cukry , przyprawę do piernika.

Zalewamy mlekiem i alkoholem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą.

Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje.

Gotowe!

Masę można przechowywać do 3 dni w chłodnym miejscu.

Pycha!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 15.12.2014 17:39
Domowa najlepsza! W tym roku chciałam się pokusić o tą ze sklepu, ale przeczytałam skład i mi się odechciało. Za mało w niej było maku :)
Wacław 15.12.2014 11:47
pyszna masa do makowca !
mirosława4 15.12.2014 11:12
bardzo dobra jest taka domowa masa
Wiktoria29 15.12.2014 10:25
taka domowa masa jest najlepsza
jola91 15.12.2014 09:13
Bardzo przydatny przepis przed świętami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat