Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa masa makowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 250 g
gorąca woda do zalania maku
bakalie 250-300 g
miód 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 łyżka
aromat rumowy kilka kropel
skórka pomarańczowa kandyzowana 50 g

Porada

Gotową masę (bez białek) można przechowywać do 5 dni w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa masa makowa

Suchy mak zalewamy gorącą wodą i odstawiam na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Mak dokładnie odciskamy z nadmiaru wody za pomocą np. lnianego ręczniczka kuchennym.

Rodzynki namaczamy w wodzie lub mleku. Mak mielimy w maszynce 2-3 razy. Orzechy, suszone owoce siekamy. Rodzynki odcedzamy i wraz z kandyzowaną skórkę pomarańczową wszystko dodajemy do maku. Następnie do miski dodajemy miód, cukier waniliowy. Całość mieszamy. Przed dodaniem do makowca mieszam masę z ubitymi 2-3 białkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 29.10.2015 09:44
Domowa nie ma sobie równych :)
Jadwiga/Jaga85 28.10.2015 23:05
Domowa najlepsza
Stenka 28.10.2015 17:50
taka najlepsza
mirosława4 28.10.2015 17:42
bardzo dobra
Agnieszka-87-25 28.10.2015 15:20
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak