Domowa kostka Ferrero Rocher ( bez pieczenia )

Domowa kostka Ferrero Rocher ( bez pieczenia )

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na kwadratową blachę

  • krakersy

    1 paczka
  • herbatniki

    2 paczki
  • kajmak

    1/2 puszki
  • budyń czekoladowy

    2 opakowania
  • mleko

    1 i 1/2 szkl.
  • cukier

    4 łyżki
  • masło

    200 gram
  • masło orzechowe

    4 łyżki
  • masło czekoladowe

    2 łyżki

Polewa

  • masło

    100 gram
  • cukier

    1/2 szkl.
  • woda

    1 łyżka
  • mleko

    2 łyżki
  • kakao

    3 łyżki

Dodatkowo

  • orzechy laskowe

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Każdy krakers wysmarować kajmakiem i ułożyć na blaszce. Luki uzupełnić pokruszonymi krakersami. Masa: 1 szkl. mleka zagotować z cukrem. W 1/2 rozrobić budyń i wlać do gotującego się mleka. Budyń odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać masło i wymiksować- do gładkiej masy. Dodać masło orzechowe i czekoladowe dalej miksując. Wylać połowę masy na krakersy. Następnie ułożyć na niej herbatniki. Zalać drugą połową masy. Ułożyć herbatniki.

2. olewa: masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier mieszać aż się rozpuści, po czym dodać kakao. Wymieszać i wlać mleko, wodę.. Chwilę gotować i wymieszać. Poczekać aż trochę ostygnie i wylać na herbatniki. Na wierzch polewy posypać posiekane orzechy. Lekko ugnieść i wsadzić do lodówki na cały dzień lub noc.
paulette17
Ciasto jest bardzo delikatne. Najlepsze po 2 dniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 25.03.2015 11:44
dobre ciacho
VioletoweKucharzenie 25.03.2015 08:35
wygląda kusząco!
Lucan 24.03.2015 17:28
bardzo kuszące
Monika-twin 24.03.2015 14:41
musi byc smaczne
wyattearp 24.03.2015 14:07
musi być pyszna :)
Edith85 24.03.2015 13:22
Do ulubionych :D
Wacław 24.03.2015 13:09
wysmienity deser :)
gosia561 24.03.2015 12:35
musi być przepyszna
bietka 24.03.2015 12:33
takie pyszności to ja lubię :)
AgaS10 24.03.2015 12:12
super są te ciacha bez pieczenia:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat