Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa konserwa do słoika

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 3 kg
słonina 1,5 kg
czosnek 1 główka
Pieprz czarny mielony Prymat 3-4 łyżki
sól 4-5 łyżek
Majeranek suszony Prymat 4 łyżki
woda zimna 500 ml

Porada

Rewelacyjna domowa konserwa pachnąca czosnkiem z pyszną galaretką i tłuszczykiem, którą można bardzo długo przechowywać dzięki trzykrotnej pasteryzacji.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa konserwa do słoika

Kroki postępowania

1
Łopatkę i słoninę pokroić w kawałki, a następnie zmielić na grubym sitku maszynki do mielenia mięsa.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać przyprawy, czosnek i zimną wodę i bardzo dokładnie wymieszać
Krok 1 - Domowa konserwa do słoika foto
2
Czyste wyparzone słoiki napełnić mięsem, zostawiając ok 1 cm od brzegu słoika. Wytrzeć gwint słoika czystą ścierką, aby był suchy i czysty. Dokładnie zakręcić słoiki.
Krok 2 - Domowa konserwa do słoika foto
3
Na dno dużego garnka włożyć ścierkę do naczyń. Na ścierce ustawić słoiki z konserwą. Zalać wodą do 2/3 wysokości słoika. Pasteryzować 1 godzinę od chwili zagotowania się wody, następnie ostudzić, przez następne dwa dni czynność pasteryzacji powtórzyć. W sumie konserwę pasteryzujemy przez 3 dni. Przechowujemy w lodówce nawet rok czasu. Smacznego!
Krok 3 - Domowa konserwa do słoika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 03.07.2017 14:58
kiedys jadłam taką ma pyszny smak uwielbiam taka na kanapki
Bernadeta1 26.09.2016 17:41
Super sprawa mieć taki smaczny zapasik
Wacław 26.09.2016 16:28
poproszę o jeden słoiczek ;-)
Mama niejadka 26.09.2016 16:09
Pyszne przetwory
ben-ka 26.09.2016 16:09
Muszę się kiedyś skusić i zrobić taką.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak