Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Domowa konserwa czyli mięso ze słoika

4.9
(46)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek
1 kg
słonina
200 g
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
1 łyzka
Sklep Prymat
czosnek
5 ząbków
woda
Pieprz czarny mielony Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa konserwa czyli mięso ze słoika

Mięso i słoninę mielimy razem z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy około 1 szklankę wody, wyrabiamy i zostawiamy do przejścia smaków.
Następnie do umytych suchych słoików wkładamy mięso do 3/4 wysokości słoika, wlewamy jeszcze wodę, nie do pełna, ale tak, by mięso miało otoczkę. Powinno swobodnie po skurczeniu pływać w galaretce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około godzinę. Ja robię to w małych słoikach, takich do max 300 ml, na drugi dzień pasteryzuję je ponownie dla pewności przez około 30 minut.

Zobacz, jak wykonać pasteryzację:

https://www.doradcasmaku.pl/porada-jak-pasteryzowac-sloiki-463

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiślak 36 3 tygodnie temu
Jak zrobić pasteryzację?
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
Polecam 3 sposoby pasteryzacji: https://www.doradcasmaku.pl/porada-jak-pasteryzowac-sloiki-463
Basia 16.10.2022 16:14
To ile w sumie ma być tej wody, i czy bez żelatyny zrobi się galaretka? Ostatnio robiłam ale bez słoniny i pomimo że dałam żelatynę, galaretka nie ścięła się. Jak jest w lodówce to jest ścięta, a w piwnicy nie.
Doradca Smaku 17.10.2022 10:35
Tak jak niżej napisała ANNA133, należy powoli wlewać wodę, wtedy powinna wyjść galaretka. W lodówce prawdopodobnie jest niższa temperatura niż w piwnicy. Pozdrawiam!
Anna133 21.04.2013 09:20
musicie pamiętać ,że wodę nie wlewamy na raz ! tylko stopniowo i wyrabiamy , ona ma wejść w mięso ,a potem z niej wyjdzie galaretka , wszystko od mięsa zależy z jakiego chowu jest .
Katarzyna/kate1980 24.03.2013 18:06
bardzo fajny przepis
Anna133 20.03.2013 12:28
fajnie mieć w lodówce , gdy ta robi się pustawa :D
Marlenka.S 19.03.2013 18:30
czekałam na taki przepis
Anna133 19.03.2013 14:30
jak pomyślę ,że to w sumei tylko mieso ,żadnych spulchniaczy , chemii rarytas
miki47 19.03.2013 13:50
bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak