Domowa konserwa czyli mięso ze słoika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Karczek

    1 kg
  • słonina

    200 g
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1 łyzka
  • czosnek

    5 ząbków
  • woda

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mieso i słoninę mielimy razem z czosnkiem , doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy ok 1 szkl wody , wyrabiamy i zostawiamy do przejścia smaków .
Następnie do umytych suchych słoików wkładamy mieso do 3/4 wysokosci słoika , wlewamy jeszcze wodę nie do pełna tak by mieso miało otoczkę , by swobodnie po skurczeniu opływało w galaretce .Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 1h ja mam małe słoiki takie do max 300ml , na drugi dzień pasteryzuję je ponownie dla pewnosci ok 30 min , sa różne szkoły ,każdy robi inaczej ,ale każdemu wychodzi smacznie .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 21.04.2013 09:20
musicie pamiętać ,że wodę nie wlewamy na raz ! tylko stopniowo i wyrabiamy , ona ma wejść w mięso ,a potem z niej wyjdzie galaretka , wszystko od mięsa zależy z jakiego chowu jest .
Katarzyna/kate1980 24.03.2013 18:06
bardzo fajny przepis
Anna133 20.03.2013 12:28
fajnie mieć w lodówce , gdy ta robi się pustawa :D
Marlenka.S 19.03.2013 18:30
czekałam na taki przepis
Anna133 19.03.2013 14:30
jak pomyślę ,że to w sumei tylko mieso ,żadnych spulchniaczy , chemii rarytas
miki47 19.03.2013 13:50
bardzo smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat