Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa konserwa

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 3 kg
wołowina 1 kg
słonina 1 kg
czosnek 2 pałki
woda
Pieprz czarny mielony Prymat 1,5 łyżeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 6 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa konserwa

Kroki postępowania

1
Mięso wołowe, wieprzowe oraz słoninę mielimy w maszynce. Czosnek obieram, zgniatamy i dodajemy do mięsa. Stopniowo doprawiamy mięso pieprzem i solą peklowaną - dokładnie wszystko mieszamy i próbujemy czy ma dobry smak.
Krok 1 - Domowa konserwa foto
2
Mięso przekładamy do słoików i pasteryzujemy je na wolnym ogniu przez 2h - słoiki wyjmujemy otwieramy i pozostawiamy na noc.
Krok 2 - Domowa konserwa foto
3
Następnego dnia, dolewamy do słoików przergotowaną wodę (wtedy powstanie taka 'galaretka' i konserwa nie bedzie sucha), po czym zakręcamy słoiki i ponownie pasteryzujemy 2-3h.
Krok 3 - Domowa konserwa foto
4
Słoiki wyciągamy, ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do czasu aż słoiki będą zimne.
Krok 4 - Domowa konserwa foto
5
Nasze konserwy przechowujemy w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu. Smakują rewelacyjnie!
Krok 5 - Domowa konserwa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 06.09.2013 22:05
bardzo lubię :)
pacpaw 05.12.2012 22:12
znakomite są takie domowe weki
Justyna28 14.07.2012 17:34
super:)
owca441 24.03.2012 14:43
doskonałe mięsko
sylwia / sytofala 18.02.2012 22:24
lubię taką :)
agnieszka137 18.02.2012 21:08
super smak takiego mięska
teresa18 18.02.2012 15:18
świetne, zaraz lecę po składniki
Ewa6274879 17.02.2012 21:33
Super - zero konserwantów, świetny smak - na wyjazdy lub "na czarną godzinę" jak znalazł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak