Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa konfitura z kiwi

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiwi 2 kg
jabłka 4 sztuki
cytryna 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa konfitura z kiwi

Jabłka i kiwi obieramy ze skórki,kiwi kroimy w kostkę jabłka ścieramy na tarce,przekładamy do garnka z grubym dnem,z cytryny wyciskamy sok i wlewamy od razu do owoców aby jabłka nie ściemniały,można lekko wszystko zmiksować blenderem lub rozgnieść kiwi widelcem,zasypujemy cukrem -ilość dozować wg swojego uznania albo w zależności od tego jak słodkie mamy jabłka,lepiej żeby była dość kwaskowa,przesłodzona jest nie dobra i dusimy na wolnym ogniu ,mieszając od czasu do czasu,około 2 godzi aż nadmiar soku wyparuje i konfitura nabierze lekko galaretowatej konsystencji. Gorącą gotującą się konfiturę rozlewamy do malutkich sparzonych wrzątkiem i suchych słoiczków,zakręcamy i wkładamy w gruby koc.Gdy mają stać dłużej warto dla pewności je zapasteryzować. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 04.04.2014 21:31
ciekawa konfitura :)
Margaretkaw 04.04.2014 15:30
Muszę wypróbować ten przepis :)
Katarzyna59 04.04.2014 13:54
świetny pomysł na konfiturę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak