Domowa kiełbasa szynkowa

Domowa kiełbasa szynkowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g z łopatki
  • Karczek

    700 g
  • sól peklowa

    1,5 łyżki
  • pieprz czarny ziarnisty

    do smaku
  • majeranek Prymat

    2 łyżki - opcjonalnie
  • sól do smaku

  • woda zimna

    125 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowa kiełbasa szynkowa  foto
Do miski przekładamy mięso mielone
Krok 2 - Domowa kiełbasa szynkowa  foto
Karczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa mielonego
Krok 3 - Domowa kiełbasa szynkowa  foto
Dodajemy sól peklową, sól, pieprz opcjonalnie majeranek i wodę - mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 doby.
Krok 4 - Domowa kiełbasa szynkowa  foto
Po wyciągnięciu mięso jeszcze raz mieszamy. Mięsem nabijamy w osłonki do kiełbas dobrze ubijając. Odstawiamy na 12 godzin do osuszenia.
Krok 5 - Domowa kiełbasa szynkowa  foto
Wędzimy ciepłym dymem 50-60 stopni przez około 4 godziny.
Krok 6 - Domowa kiełbasa szynkowa  foto
Następnie parzymy 40 minut od momentu wrzenia aż temperatura w batonie po nabiciu termometru będzie wynosiła 70 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

28.01.2017 11:19
domowe wyroby są najlepsze

paniusiaewa

15.12.2016 19:39
Zachęcające i na pewno lepsze, bez konserwantów jak w sklepach.

Wacław

14.12.2015 11:29
pyszne i smaczne domowe wyroby :-)

Aleksandra/Olcia

14.12.2015 11:10
wyślij mi wirtualnie jedną taką pyszną szynkową :)

Gracer

14.12.2015 09:20
Kiełbasa ta jest super i ją polecam

Łukasz15

13.12.2015 23:14
Dla mnie rewelacja

JulkaTomeczek

13.12.2015 22:30
Domowe najlepsze

wwwiolka

13.12.2015 21:00
Bardzo ciekawy przepis.

Konczi

13.12.2015 20:07
domowe kiełbasy najlepsze

IKrakowianka

13.12.2015 19:57
świetny domowy wyrób

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat